VAŘENÍ
recept (pokus z internetu, ovšem mnou upravený)
na korpus: 5 vajec, 200g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 citron, 500g mrkve (lepší je jemně strouhaná), 150g sekaných mandlí, 150g kokosu, 300ml slunečnicového oleje, 200g hladké mouky, 20g jedlé sody, 1/2 lžička soli *
* ingredience jsem přidávala dle potřeby ("od oka"), takže jsem uvedla přibližné množství
postup: vyšlehat vejce s cukrem a přidat ostatní přísady (+ kůra z celého citronu a šťáva z poloviny citronu), těsto jsem měla řidší, takže jsem dle potřeby dosypávala mouku, péct na 165 stupňů cca 50min
vychladlý korpus jsem plnila tvarohem vyšlehaným se šlehačkou a cukrem, nahoře je dort posypaný kakaem a skořicí
Domácí trdelník
2 vejce
2,5 hrnku polohrubé mouky
1/4 kostky tuku na pečení
3 lžíce moučkového cukru
1 hrnek mléka
1 kostka droždí
skořicový cukr
Zadělané těsto jsem vyválela na tenký plát. Ten jsem rozkrájela na pásky, které jsem obmotávala na zavařovací (nebo jiné) čisté, studené (na horkých by se těsto odlepovalo) sklenice. Ještě před pečením jsem těsto na sklenicích potřela bílkem a vyválela ve skořicovém cukru. Pekla jsem cca 10-15 min.